אז אתם שואלים את עצמכם מה זה קידום אתר באינטרנט, קידום אתרים בגוגל, קידום אתרים אורגני, או אולי קידום ממומן, seo, ppc.. אוחח! כן, יש הרבה שמות, וזה יכול די לבלבל בהתחלה.
אבל אל תחששו, כי האמת – זה די פשוט.
בפוסט הבא אסביר את ההגדרה של קידום אתרים, ולמה העברית עוזרת לבלבל את העסק 🙂
אז מה זה קידום אתרים?
בגוגל, אתם יכולים לקדם את האתר שלכם כלפי מעלה בצורה אורגנית ולא דרך פרסום מודעות, ככה שהוא יופיע ללקוחות וגולשים שמחפשים משהו הקשור לשירות / המוצר שלכם.
ויקיפדיה מתאר את קידום אתרים במנוע החיפוש כך:
״קידום אתרים במנועי חיפוש (קרוי לעיתים גם קידום אורגני או פרסום אורגני) הוא מגוון הפעולות המתבצעות במטרה לשפר את מיקומי דפיו של אתר אינטרנט בתוצאות החיפוש של מנועי החיפוש לביטויי החיפוש הנשאלים על ידי שוקי היעד של האתר, עד להשגת אותם מיקומים בצמרת תוצאות החיפוש שיניבו תוצאות מסחריות או אחרות שמצדיקות את ההשקעה בקידום האתר.״
יש 2 אפשרויות קידום עיקריות בגוגל, והם:
-
קידום אתרים אורגני
באנגלית נקרא SEO, שאלו ראשי תיבות של Search Engine Optimization, במילים פשוטות: אופטימיזציה (מיטוב), התאמה ושיפור האתר כך שיותאם ביותר למנועי החיפוש (וגוגל הגדול ביניהם).אבל מה זה האורגני הזה?
שאלה יפה. והתשובה היא שהכוונה היא לתוצאות ״אורגניות״ -> טבעיות, ולא ממומנות ולא משולמות בצורה כזו או אחרת. וזה מביא אותנו לשיטה השניה של קידום בגוגל והיא קידום ממומן.
למה זו בעיה לקרוא ל– SEO בהגדרה של ״קידום״ ו–״מקדם״?
פשוט, מפני שביצוע אופטימזיצה והתאמת האתר שיהיה מותאם 100% לגוגל זה לא קידום, זאת אומרת זה לא דווקא כולל פעולות ״תכלס״ של קידום. השם הזה בעברית יכול מאוד לבלבל לקוחות, וגם חלק מהמקדמים. כי הרבה לקוחות מבינים מהמילים של קידום, שיש כאן פעולות פרקטיות שאותו ״מקדם״ (שוב, לא הגדרלה נכונה) עושה על מנת לשפר את האתר של הלקוח בגוגל, כך שהוא ייצור תנועת לקוחות פאסיבית וקבועה מגוגל. אגב, ההגדרה הנכונה יותר היא איש או אשת SEO.
-
קידום אתרים ממומן
באנגלית נקרא PPC, שאלו ראשי תיבות של Pay Per Click, משמע תשלום על כל קליק. בעצם אתם יכולים לעלות מודעה שתוצג בגוגל על ביטוי מסוים, וברגע שלקוח או גולש יקליקו עליה אתם תשלמו סכום מסוים לגוגל. שם נוסף לקידום ממומן הוא גם SEM, ראשי תיבות של Search Engine Marketing, בשונה מ- SEO שהוא מדבר על אופטימיזציה כדי להיות מדורגים באופן אורגני.
למה לא לקדם בממומן וזהו?
היתרון של קידום ממומן שהוא מהיר ומיידי, אתם מתחילים קמפיין וכבר הוא מופיע בתוצאות, אבל זו גם הבעיה שלו שבקידום ממומן, אתם מופיעים רק כשאתם ממשיכים לשלם, בשניה שאתם מפסיקים לשלם – המודעה שלכם נעלמת.
בעצם, בזה שאתם מפרסמים כל הזמן זה לא נותן לכם ייתרון משמעותי או בונה תשתית כלשהי להמשך. וכאן מגיע היתרון הגדול לכיוון הקידום האורגני, למרות שלוקח יותר זמן לבצע את פעולות קידום ה- SEO באתר שלכם, זה יוצר קרקע פוריה וטובה לטווח הארוך (והרי אתם לא מתכוונים לסגור את העסק בעוד חודש, נכון?). גם אם ״הפסקתם״ פעולות מסוימות בקידום האורגני, זה לא אומר שהכל נעלם, ושהתוצאה שלכם תיעלם מהתוצאות, בדומה להפסקת קמפיין ממומן בגוגל.
כתבתי את ״הפסקת הפעילות האורגנית״ במרכאות, מפני שאין כל כך דבר כזה להפסיק פעולות קידום אורגני, כי רוב הפעולות שאתם עושים היום – יישרתו את האתר בפן האורגני גם מחר, מחרתיים וגם בעוד חודשיים. (ואני לא נכנס כרגע לנושא של ה״כח״ של אותם דברים, כי אם יש מתחרה שממשיך לתחזק ולחזק את האתר שלו בפן האורגני באמצעות תוכן, קישורים איכותיים וכדו׳, כנראה שהוא ייעבור את כם בצורה כזו או אחרת).
בכל אופן ההמלצה היא לשלב בין הקידומים השונים. אם זה בעייתי מבחינת תקציב וכדו׳, אני הייתי ממליץ להתמקד (במיוחד בהתחלה) ב- SEO. כמו שאנחנו מסתכלים עם העסק קדימה – כך גם השיווק שלנו צריך להיות בהסתכלות קדימה, לטווח הארוך ולא דווקא (או רק) הקצר.
ומה לעשות אם אני חייב לידים (פניות) כבר מחר בבוקר?
כמובן שאם את או אתה חייבים פניות של לקוחות חדשים כבר מחר בבוקר, seo לא יוכל לייצר לך את התוצאה הזו
במקרה כזה, יהיה נכון להקים קמפיין איכותי כבר היום, והקמפיין יתחיל לרוץ, ואם בניתם אותו נכון, הוא גם ייצור לכם תנועה ולידים.
אבל עדיין, אסור לחכות או לזנוח את הקידום האורגני של האתר שלכם, גם אם אתם חייבים לידים היום…
מה ההבדל העיקרי בין קידום אורגני לממומן?
האמת שיש כמה:
- בקידום אורגני, גוגל זה שמחליט ומתאים את התוכן שלך באתר לבין אותו ביטוי שהגולש חיפש לעומת קידום ממומן, שאת ואתה מגדירים לגוגל באילו ביטויים אתם רוצים שהוא יציג את אותו עמוד/תוכן.
- תנועה פאסיבית לאתר: באמצעות קידום אורגני נכון, אתם מייצרים מצב של זרם לקוחות פוטנציאלי קבוע ופאסיבי. לעומת קידום ממומן בו התנועה ממשיכה כל עוד אתם משלמים 😉 הפסקתם לשלם? נעלמתם מתוצאות החיפוש. כמובן שיש מקרים שאתם יכולים להיות רוווחיים יחד עם התשלום על המודעות (והפרסום בכלל) שיכול להגיע גם לאלפי שקלים בחודש, אבל עדיין חסר כאן המצב של יצירת בסיס נכון לטווח הארוך, שאתם יכולים להפסיק את התשלום – ועדיין לקבל תנועה.
- חינם / עלויות נמוכות, יהיו כאלה שיגידו שקידום אורגני הוא חינם ולא עולה לכם כלום, זה נכון באופן תיאורתי. למה? זה נכון שאתם לא חייבים ללכת לשלם למישהו שייקדם אתכם, ואתם יכולים לעשות את כל הקידום לבד (גם אם תעלו מודעות ממומנות לבד, עדיין תצטרכו לשלם תקציב לגוגל). אבל מעבר לזה, ב– SEO (קידום אורגני) יש מאפיינים נוספים כמו זמן עבודה (שהוא שווה ערך לכסף), יצירת תוכן בכתיבה עצמאית או כותבי תוכן, וגם השגה בצורה כזו או אחרת של לינקים מאתרים חיצוניים (נחשב לאחד הפרמטרים היותר חשובים עבור גוגל, וכמובן שלא היחיד).
כמה עולה לי הקידום בגוגל? אם אורגני או ממומן
השוק כולל מגוון מחירים רחב (מאוד), מה שמוסיף לבלבול של חלק מבעלי העסקים שלא יודעים מה עדיף לבחור, לאיזה כיוון ללכת ומאיפה הם יביאו מחר בבוקר את הלקוח הבא.
אם אנחנו יכולים להסתכל על טווחים, אז ניתן לומר ש–
* טווחי המחירים של קידום Seo יכולים להיות בין 600 ש״ח לבין 10,000 ש״ח בחודש יש מקדמים שתולים את המחירים בהתאם לנישה שלכם, תחרות, על אילו ביטויים רוצים להתקדם, מה המטרה של הקידום, ועוד ועוד.
למה יש הצעות קידום כל כך זולות?
כן, מכיר את המחשבה הזו, של למה ההוא רוצה לדפוק אותי עם 3,500 ש״ח בחודש כשיש מקדם שיכול לקדם אותי ב 600 או 1,500 ש״ח בחודש?
שאלה יפה, ולה תשובה יפה 🙂
כמו בכל תחום, יש מצד אחד חאפרים ומצד שני אנשי קידום רציניים שיודעים מה הם עושים, והעלויות בהתאם.
אתם צריכים לשאול את עצמכם אילו תוצאות אתם מחפשים,
האם אתם מחפשים מישהו שיגיד לכם שהכל בסדר, והוא ייקדם את זה למעלה בתוצאות החיפוש בשקל 90 – אז מצויין, כי יש הרבה כאלה. אבל תוצאות ותנועה איכותית לאתר שתייצר מכירות כנראה שתראו פחות.
אם אתם רוצים לייצר תנועה פאסיבית קבועה של לקוחות פוטנציאליים אמיתיים, כאלה שגם ירצו לקנות מכם (ולא כאלה שנכנסו לאתר רק כדי לראות תמונות, גלריה, או סתם להתייעץ חצי שעה בטלפון ולהיעלם), כדאי מאוד לבצע פעולות ואופטימיזציה נכונה כדי שבאמת האתר ייעלה למעלה בביטויים הרלוונטיים, ויותר חושב ייצר תנועת לקוחות איכותית. עבור אלה, תצטרכו ככל הנראה לשלם יותר, אבל זה שווה כל שקל.
שימו לב, שתמיד אתם יכולים גם לבצע את ה – SEO שכלם באופן עצמאי, לא מדובר על סודות, אלא על זמן עבודה, אסטרטגיית פעולות נכונה ופרקטית.
אז איך עושים קידום אתר בגוגל ומה אני צריך לעשות כדי לשפר את ה– SEO שלי?
קידום אורגני מתחלק ל-2 חלקים עיקריים, והם:
- פעילות פנים האתר (או באנגלית Onsite), הכוללת מספר פעילויות עיקריות:
-
- מבנה אתר ברור ונכון (באמצעות קישורים פנימיים, ׳פירורי לחם׳ באיזה עמוד הלקוח נמצא, ועוד)
- חווית גלישה מעולה, כמו מהירות גלישה, בהירות האתר, ועוד (גם בגלישה בסמארטפון ומובייל)
- תוכן איכותי וערכי (כזה שמביא ערך אמיתי ללקוח, ולא בליל מילים)
- פעילות חיצונית לאתר (באנגלית נקרא Offsite), הכוללת מספר פעילויות עיקריות:
-
- פעילות ברשתות החברתיות, כגון שיתוף, כניסות מהרשתות ועוד
- קישורים (לינקים) חיצוניים לאתר שלנו, זה אחד הפרמטרים החשובים לגוגל, אפשר להגדיר אותו כמו ״פה לאוזן״, ככל שיש יותר איזכורים וקישורים לאתר, בעצם המלצות לאתר, גוגל מתייחס לאתר שלך בצורה טובה יותר ומעלה אותו בדירוגים. יש לשים לב שהכוונה היא לאתרים טובים ולא ספאם (ולא, זה לא אומר שלינקים מפורומים/בלוגים הם לא טובים. זה תלוי אם הם קשורים לנושא שלכם, ויותר מזה, כדאי שהם לא יהיו היחידים שמובילים לאתר, אלא בשילוב עם לינקים אחרים כמו מהאתרים גדולים לדוגמא wikipedia או ynet, וכדו׳)
- אם העסק שלכם הוא לוקאלי (איזורי), אז תהיה חשיבות גם לאיזכור ו״ציטוט״ של פרטי העסק המדויקים כמו שהם מופיעים ב– google my business, בעצם מספר הטלפון, שם העסק והכתובת הפיזית שלו בעיקר.
איזה תוכן צריך לכתוב עבור SEO ?
כאן יש הפתעה, למה? כי לרוב חושבים שזה מסובך ומורכב.
אבל כל עוד אתם לא מסבכים את הדברים ומסתכלים עליהם בצורה פשוטה, זה עובד.
מי שקצת חקר את הנושא או ניסה לקדם בעבר (כמה שנים טובות), היה מגלה שאם הוא רוצה לקדם למשל ״מסחר בביטקוין״, הוא היה מכניס את הביטוי הזה הרבה (מאוד) פעמים בעמוד – והופ, גוגל היה מעלה אותו למעלה.
או יותר גרוע מכך, הוא היה לוקח ומדביק את ״מסחר בביטקוין״ בפונט בצבע לבן ברחבי העמוד, וגם זה היה מעלה אותו למעלה בגוגל ישראל.
אבל,
מה שקרה הוא שגוגל השתנה והשתפר (והוא ממשיך כל הזמן), ולכן כיום השיטות האלה לא רק ייעזרו לכם,
אלא יעיפו אתכם ככל הנראה מתוצאות החיפוש.
מפני שכיום גוגל יודע לזהות מניפולציות כאלה ואחרות כנגד האלגוריתם שלהם.
אז מה כן עושים לגבי התוכן באתר?
כותבים תוכן אמיתי, וכזה שנותן תשובה וערך ללקוח.
זאת אומרת, שאם הלקוח מחפש שאלה מסוימת הקשורה לנישה שלנו, למוצר/שירות שלנו שנותן פתרון ללקוח – אנחנו נכתוב תוכן המתאר בדיוק איך המוצר או השירות שלי ייעזור ללקוח, עם הסברים, דוגמאות וכו׳. בעצם אתן לו תוכן אמיתי שייעזור לו – ובתמורה, גוגל ייעלה את האתר בביטויים הרלוונטיים לאותו עמוד.
כל עמוד באתר שלך צריך להיות ממוקד לנושא מסוים, ולעיתי יש מספר חיפושים/ביטויים דומים לאותו נושא. כך שצריך גם להפעיל את הראש בזמן מחקר הקהל ולהבין איזה תוכן הכי יתאים בכל מקרה.
יחד עם זאת, כמו בהרבה דברים הקשורים לשיווק באינטרנט, צריכים לזכור תמיד ש״ניסוי וטעיה״ הם חלק נכבד בעשייה, זה לא אומר שמנחשים בזמן העבודה, אלא שעובדים במתודולוגיה ברורה בכל פעילות הקידום. ואם למשל העלאתם עמוד תוכן מסוים, עשית את פעולות הקידום כמו שצריך, אבל עדיין העמוד לא מתרומם מספיק כמו שהייתם רוצים/לא מקבל מספיק תנועה, כדי לבדוק מה עוד ניתן לעשות או לשפר, לבדוק מה המתחרים עושים, להבין מה גוגל מצפה לראות בהתאם לביטוי/חיפוש הזה, וכדו׳.
לסיכום
קידום אתרים אורגני בשמו seo, הוא אינו סוד וכמובן שלא מסובך (אל תתנו לכל מיני מקדמים או מנטורים להפוך את הנושא למסובך, כי הוא לא).
SEO דורש הבנה נכונה של הבסיס שתמיד יישאר אותו דבר, לא ללכת אחרי כל מיני טכניקות שמופיעות כמו פטריות, אלא להידבק בבסיס האמיתי שאליו גוגל מכוון – אתר אמיתי עם ערך ופתרון אמיתי ללקוח.
רוצים לעשות כל מיני טכניקות ושיטות לשיפור התנועה האורגנית? מצוין, אבל זה לא משהו להתחלה, אלא כשיש כבר בסיס טוב, עם תנועה איכותית.
ולא לשכוח, תמיד יש לאן להשתפר 🙂
התחילו בקידום האתר שלכם היום – כדי שתתחילו לראות את התוצאות מחר.
Gifs credit: giphy.com